A bioüzemanyag hosszú távú hatásai a piacra

Hamarosan újabb változásra számíthatunk az üzemanyag összetételét illetően. Januártól nő a forgalomba kerülő üzemanyagok biológiai eredetű összetevőkkel való bekeverési aránya Magyarországon is. Az ide vonatkozó kormányrendelet alapján az üzemanyagnak az eddigi 6,4% helyett már minimum 8,2%-ban kell bioüzemanyagot tartalmaznia.

 

Milyen hatással van ez az ország gazdaságára?

Magyarországon évente több millió tonna takarmánykukoricát használunk fel bioüzemanyag gyártásához, és az új rendelet további növekedést hoz, ezzel hazánk a bioüzemanyag-ipar egy jelentős szereplőjévé válhat. Annak ellenére, hogy rendkívül pozitív hatással van ez a változás az ország gazdaságára, hosszú távon mégis tartogathat veszélyeket.

A bioüzemanyag térnyerésének hatásai

 

Élelmiszer-üzemanyag ellentét

Akik harcolnak a bioüzemanyagok elterjedése ellen arra hivatkoznak, hogy ez hátrányosan érinti az élelmezésbiztonságot – különösen a fejlődő országokban – mégpedig azért, mert nagy az esélye annak, hogy a mezőgazdasági területeket az élelmiszerekről az üzemanyagra fordítják.

 

Emelkedő árak

A bioüzemanyag és az olaj árának emelkedése egyenes arányosságban van egymással, hiszen a bioüzemanyag előállításhoz is kell fosszilis tüzelőanyag, így ahogy nő a kereslet a bioüzemanyag iránt, egyre drágább lesz, mivel nem lehet olaj nélkül előállítani. Azonban nem csak ezen a területen számíthatunk áremelkedésre. Hosszú távon a kukorica ára is rendkívüli módon megemelkedhet. A piaci kereslet növekedése ahhoz vezet, hogy a termelők  inkább az üzemanyag előállításához akarják eladni a kukoricát, ugyanis ezen a területen nagyobb profitot remélhetnek, mint a fogyasztásra eladott árun. Az ebből adódó gazdasági helyzet hatására a fogyasztásra kínált kukorica árát is folyamatosan emelheti a piac. Habár az elmélet alátámasztására még nem áll rendelkezésünkre teljes körű kutatás, de azt tudjuk, hogy a mezőgazdasági árak 2005 és 2008 közötti emelkedése egybeesik a növekvő bioüzemanyag termeléssel.

 

De milyen hatással van ránk közvetlenül ez a változás? Erről ebben a cikkünkben írunk bővebben.

Érdekel a szolgáltatás!

Kérjük bővebb tájékoztatáshoz töltse ki az alábbi űrlapot!