Csökkennek az olaj kitermelési mennyiségek

Tovább csökkent a venezuelai olajtermelés júliusban, derült ki a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) jelentéséből. A dél-amerikai ország júliusban átlagosan mindössze napi 1,469 millió hordó olajat termelt a saját adatai szerint, a júniusi 1,531 és a májusi 1,533 milliót követően. Az állami olajvállalat (PDVSA) azt prognosztizálta, hogy a termelés napi 1,526 millió hordó körül alakulhat júliusban, mivel 2017-ben napi 2,035, 2016-ban pedig még 2,373 millió hordót termelt az ország saját közlése szerint.

A másodlagos forrásból, független elemzőktől származó adatok szerint azonban a venezuelai állami PDVSA termelése már csak napi 1,278 millió hordó. A tavalyi átlagosa napi termelés pedig csak 1,911 millió hordó volt a 2016-os 2,154 milliót követően. A termelés csökkenése annak ellenére következett be Venezuelában, hogy a működő olajkutak száma 68-ról 70-re emelkedett.

Júniusban növekedést vállaltak

Júniusban az OPEC, Oroszország és más olajországok közös megállapodásban vállalták, hogy több olajat juttatnak a piacra a nagyrészt a venezuelai termelés kiesése, illetve az iráni olajszállítmányok várható visszaesése miatti kínálati szűkület ellensúlyozására. Szaúd-Arábiára jelentős nyomás hárul nemcsak az Egyesült Államok, de más olyan nagy olajfogyasztó országok részéről is, mint Kína és India, hogy a kínálat fokozásával az olajárak így az üzemanyagköltségek emelkedését is korlátozza.

Ugyanakkor a 2018-as és 2019-es kereslet is alacsonyabb lehet, mint azt legutóbbi jelentésében az OPEC valószínűsítette. A szervezet mindkét évre vonatkozóan 20 ezer hordóval csökkentette prognózisát, de a globális olajfogyasztás idén így is rekord szintre, napi 98,8 millió hordóra bővülhet, jövőre pedig először érheti el a 100 millió hordós mennyiséget.

Kínálati hiány fenyegeti a piacot

Az Egyesült Államok novembertől teljesen leállítaná az iráni olajexportot, ezáltal legjelentősebb bevételi forrásától fosztaná meg az OPEC harmadik legnagyobb termelőjét. Annak ellenére, hogy a nyomásnak egyebek mellett az EU, illetve Kína is igyekszik ellenállni, a szankciók kínálati hiánnyal fenyegetik a globális olajpiacot. A kieső ellátást az OPEC és Oroszország pótolhatná, és a termelés növelését vállalták is június végi alkujukban.

Az együttműködő olajországok úgy döntöttek, hogy összességében mintegy napi 1,8 millió hordóval fogják vissza termelésüket 2017 elejétől, amivel az akkoriban 45 dollár körül tartózkodó olajárak megtámasztása volt a céljuk. A globális kínálatot azonban olyan nem tervezett tényezők is csökkentették, mint a venezuelai olajipar összeomlása és az iráni szankciók jelentette fenyegetés. Ezek miatt az árak idén május végén már elérték a 80 dolláros szintet.

Az OPEC csökkentette 2019-es prognózisát

A szervezeten kívüli olajtermelők növekvő termelésére hivatkozva az OPEC augusztusban csökkentette saját jövő évi exportja iránti globális keresletre vonatkozó előrejelzését.

Havi rendszeres jelentésében a kőolaj-exportáló országok szervezete jelezte, hogy 2019-ben napi 32,05 millió hordós keresletre számít a kartell tagjai által termelt olaj iránt. Előrejelzését ezzel napi 130 ezer hordóval csökkentette az előző havihoz képest.

Mérsékelje árfolyam függőségét!

Az olaj kitermelés volumene és az ebből fakadó folyamatos áringadozás minden olyan vállalkozás életére jelentős hatást gyakorol, aminek szállítással kapcsolatos kiadásai vannak, saját flottát üzemeltet vagy több munkagéppel dolgozik. Csökkentse az árfolyam ingadozások miatti kitettségét, telepítsen saját üzemanyagtöltő állomást! Bízza magát a Multicore Kft. 25 éves tapasztalatára, ha teljes körű, magas minőségű szolgáltatást szeretne kapni.

 

Érdekel a szolgáltatás!

Kérjük bővebb tájékoztatáshoz töltse ki az alábbi űrlapot!