Egekben az olaj ára a líbiai polgárháborús helyzet miatt

Líbia a világ egyik legnagyobb olajtermelő országaként, 2018-ban a 20. legnagyobb kitermelő volt – az Egyesült Államok energia információs hivatalának adatai szerint. Napi több mint 1 millió hordós termelése miatt az olajpiaci szereplők kiemelt figyelemmel követik az országban zajló polgárháborúval kapcsolatos híreket. Nem sokan hitték, hogy Khalifa Haftar kelet-líbiai hadúr beváltja fenyegetését, és megtámadja a fővárost, Tripolit. A tábornok lázadó fegyveres ereje, a magát Líbiai Nemzeti Hadseregnek (LNA) nevező alakulat csapatai a közelmúltban mégis megindította az offenzívát a nemzetközi közösség által elismert kormány székhelye ellen. A délről és nyugatról támadó erők a könnyű sivatagi menet után Tripolinál komoly ellenállásba ütköztek, és könnyen lehet, hogy a harcok hónapokig is elhúzódhatnak, ismét lángba borítva az észak-afrikai országot.

Líbiai eseményekre reagál az olajár

Líbiában Moammer el-Kadhafi ezredes 2011-es megbuktatása, majd meggyilkolása óta fegyveres milíciák harcolnak egymással az ország feletti uralom megszerzéséért. A nemzetközi közösség a Tripoliban működő úgynevezett egységkormányt ismeri el. Az amerikai fegyveres erők afrikai parancsnoksága bejelentette, hogy “a biztonsági helyzet egyre nagyobb bonyolultsága és előre nem látható fejleményei miatt” kivonja Líbiából alakulatai egy részét. A számtalan fegyveres frakció miatt a harctéri képlet sem egyszerű, és a rendkívüli kiszámíthatatlanságot jelzi, hogy nemcsak az USA hadereje, de további nemzetközi szereplők is sorra evakuálják az embereiket. India a békefenntartóit, Olaszország pedig az Eni olajvállalat dolgozóit vonta ki a térségből, ráadásul az ENSZ is azt tervezi, hogy alkalmazottainak egy része távozik Tripoliból.

Öthónapos csúcson a Brent

Ennek köszönhetően a Brent azonnali árfolyama néhány tized százalékos emelkedéssel 70,50 dollár közelében, közel öthónapos csúcson tartózkodik. A WTI jegyzése ugyanekkor minimális erősödéssel 63,50 dollár körül jár. Az árak emelkedéséhez továbbra is hozzájárulhat a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) kitermelés csökkentése is, ami 2019 januártól napi 800, plusz az együttműködő országok révén további 400 ezer hordóval fogta vissza a termelést. A tagországok szakminiszterei júniusban gyűlnek össze a kitermelési politika folytatását meghatározása miatt. Míg bizonyos vélemények szerint az árak ismételt megtámasztása érdekében szükséges lehet az intézkedés kiterjesztése, illetve a további termeléscsökkentés, addig az OPEC-et vezető, Szaúd-Arábia olajminisztere, Khalid al-Falih arról beszélt, hogy az olajárak jelenlegi emelkedése alapján a további vágás már szükségtelen lehet.

Bizonytalan kilátások

A további kilátások meglehetősen bizonytalanok, tekintettel az árakat befolyásoló számos olyan bizonytalansági tényezőre, mint az iráni szankciók alóli mentesség meghosszabbításának lehetősége, illetve a venezuelai olajtermelés várható alakulása. Mindezek, illetve a líbiai geopolitikai helyzet súlyosbodása, inkább az árak emelkedésére engednek következtetni, ezért Edward Morse, a Citi Group globális árupiaci stratégája szerint a Brent a második negyedévben 70 dollár felett alakulhat, és nem kizárt, hogy a fejlemények függvényében a harmadik negyedben is állandósul ez az állapot.

Védje vállalkozását az olajpiaci ingadozásoktól!

Az olajtermelő országok politikai helyzete és az olajkitermelés volumene folyamatos bizonytalanságot okoz az olajpiacon. Az ebből fakadó áringadozás pedig minden olyan vállalkozásra negatív hatást gyakorol, aminek szállítással kapcsolatos kiadásai vannak, saját flottát üzemeltet, vagy nagy munkagépekkel dolgozik. Csökkentse az árfolyam ingadozások miatti függőségét, telepítsen saját üzemanyagtöltő állomást Ön is!

A 25 éves Multicore Kft. szakértői munkatársai széleskörű szakmai tapasztalatuknak köszönhetően mindig a legideálisabb megoldást találják meg partnereink számára. Ne késlekedjen, kérje ajánlatunkat még ma!

Érdekel a szolgáltatás!

Kérjük bővebb tájékoztatáshoz töltse ki az alábbi űrlapot!