Rég nem látott szintre drágult az olaj

Folytatódik az olajár emelkedése a nemzetközi piacokon, az energiahordozó jegyzése ismét többéves csúcsot ért el május 07-én jelentős részben a venezuelai és iráni geopolitikai konfliktusokkal kapcsolatos aggályok hatására írja a portfolio.hu.

Az olajárak legutóbb 2014 novemberében látott magasságokba emelkedtek. A dráguláshoz hozzájárulnak a venezuelai gazdasági válság elmélyülésével, így az ország olajtermelésének tovább zuhanásával kapcsolatos hírek és félelmek. A piacot továbbra is izgalomban tartja az iráni atomalku Egyesült Államok általi esetleges felmondása, valamint a perzsa állam ismételt szankcionálásának kockázata.

A venezuelai olajtermelés további zsugorodására utaló legutóbbi hír szerint az egyesült államokbeli székhelyű ConocoPhillips intézkedett a venezuelai, állami PDVSA olajtársaság kulcsfontosságú karibi eszközeinek átvételéről egy 2 milliárd dolláros választott bírósági díj érvényesítse érdekében. Az ország olajtermelése a 2000-es évek elejéhez viszonyítva mintegy felére, napi körülbelül 1,5 millió hordóra csökkent, miután az ország képtelen volt elegendő befektetést eszközölni az olajiparában.

A héten az olajárakat befolyásoló másik fontos geopolitikai konfliktus az iráni helyzet. Amint azt Donald Trump elnök már hónapokkal korábban kilátásba helyezte, az Egyesült Államok május 8-án bejelentette, nem hosszabbítja meg a 2015-ben kötött iráni atomalkut. Így május 12-ét követően ismét életbe lépnek a perzsa állam elleni szankciók, ami valószínűleg az iráni olajexport visszaesését eredményezheti. Az amerikai pénzügyminisztérium rögtön azután tette közzé honlapján a szankciók újbóli érvénybe léptetéséről szóló közleményét, hogy Donald Trump elnök közölte döntését az atomalku felmondásáról. A közlemény szerint a tárca 180 nap múlva, augusztus 6-án a kőolaj-kereskedelemre vonatkozó szankciókat lépteti életbe.

A szankciók hozzávetőleg napi 400-500 ezer hordóval tovább apasztanák a már amúgy is visszafogott kínálatot, ami az erőteljes globális kereslet mellett kínálati hiány kialakulásával fenyegeti a piacot. Eközben az üzemanyagárakat meghatározó másik fontos külső tényező, a dollár árfolyama is kedvezőtlenül alakul: az euróval szemben éves csúcsán áll az árfolyam.

Az olajárak emelkedését ugyanakkor fékezi, hogy az Egyesült Államok révén a kínálat emelkedik: a tengerentúli olajipar kitermelése immár elérte a 10,62 millió hordó/napos értéket, vagyis belátható közelségbe került a világelső, 11 millió hordós orosz kitermelés elérése, majd meghaladása is. Erre a várakozások szerint 2018 második felében kerül majd sor, aminek valószínűségét növeli, hogy a múlt héten a tengerentúlon üzemelő olajkutak száma újabb kilenc darabbal 834-re emelkedett, ami 2015 márciusa óta a legmagasabb érték.

 

 

Érdekel a szolgáltatás!

Kérjük bővebb tájékoztatáshoz töltse ki az alábbi űrlapot!