Trump Twitteren üzent az olajkartellnek

Donald Trump ismét azzal vádolta meg a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetét (OPEC), hogy az mesterségesen magasan tartja az árakat, és cselekvésre sürgette az olajkartell tagjait.

„Az OPEC monopóliumnak észben kell tartania, hogy az üzemanyagárak magasak, és hogy nem sokat tesznek annak érdekében, hogy ez ne így legyen. Ha egyáltalán tesznek bármit, az az árak felhajtása, miközben az Egyesült Államok számos OPEC-tagállam védelmét látja el nagyon olcsón. Márpedig ennek egy kétirányú útnak kellene lennie. CSÖKKENTSÉK AZ ÁRAT MOST!” – írta Trump twitter-üzenetében július 4–én hozta le a Reuters hírügynökség.

Az amerikai elnök az elmúlt hetekben több alkalommal is kirohanást intézett az olajkartell ellen. Ennek egyik fő oka lehet, hogy az elnöknek a novemberi időközi kongresszusi választások előtt főfájást okoznak a viszonylag magas tengerentúli üzemanyagárak, ami gyengíti az adócsökkentésekre és egyéb gazdaságélénkítő lépésekre hivatkozó republikánus érvelést is.

Az előző hét végén Trump azt tweetelte, hogy kérésére Szaúd-Arábia beleegyezett, hogy közel 20 százalékkal, akár napi 2 millió hordóval növelje olajtermelését, nagyrészt a kieső venezuelai és iráni kitermelés pótlására. Később a Fehér Ház közleményben visszakozott.

Trump ugyanakkor azt is közölte, Washington igyekszik nyomást helyezni „európai szövetségeseire” annak érdekében, hogy ne vásároljanak olajat Irántól, miután kijelentette, az USA nem kívánja meghosszabbítani a perzsa állammal kötött atomalkut és szigorú szankciókat vet ki az országra.

Az olaj árfolyama július 5-én reggel enyhén gyengült, a Brent 78 dollár alatt tartózkodott. Az árcsökkenést részben az motiválta, hogy a Reuters felmérése szerint az OPEC már júniusban jelentősen, napi 320 ezer hordóval növelte kitermelését. Ezzel együtt a szervezet és a hozzá társult olajországok kitermelése még mindig jelentősen elmarad a 2016 végitől.

Az olajárak megtámasztása érdekében a szervezet és az együttműködő államok 2016-ban úgy döntöttek, hogy összességében 1,8 millió hordóval fogják vissza kitermelésüket 2017. elejétől kezdődően. A lépés hatályát 2018. végéig hosszabbították meg. A globális termelés azonban ennél nagyobb mértékben, nagyjából a globális kereslet 2 százalékával, napi 2 millió hordóval csökkent összességében, nagyrészt a venezuelai olajipar zuhanása miatt.

Mindehhez hozzájárul az iráni mintegy 2,5 millió hordós export ma még kérdéses mértékű kiesése, és mivel mindeközben a globális kereslet a vártnál erőteljesebben alakult, kínálati szűkület alakult ki a piacon. Mindez több mint három és féléves csúcson, 80 dollár közelében tartja a Brent árfolyamát, ami az iráni export, illetve az egyéb geopolitikai konfliktusok függvényében azonban tovább is emelkedhet a közeljövőben.

Az üzemanyagár folyamatos ingadozása minden olyan vállalkozás életére jelentős hatást gyakorol, aminek szállítással kapcsolatos kiadásai vannak, vagy több munkagépet, esetleg saját flottát üzemeltet. Csökkentse az árfolyam ingadozások miatti kitettségét, telepítsen saját üzemanyagtöltő állomást! Bízza magát a Multicore Kft. 25 éves tapasztalatára, ha teljes körű, magas minőségű szolgáltatást szeretne kapni.

Érdekel a szolgáltatás!

Kérjük bővebb tájékoztatáshoz töltse ki az alábbi űrlapot!