Tudta? Már az űrben is tankolhatunk!

űrben

A Föld körüli pálya egyre növekvő kereskedelmi jelentősége miatt, várhatóan az évtized végére 100 ezret is elérheti a keringő műholdak száma az űrben – legalábbis az Union of Concerned Scientists (UCS) szevezet számításai szerint, adta hírül a raketa.hu. Hozzá kell tenni: jelenleg megközelítőleg mindössze 4 ezer működőképes műhold kering a bolygónk körül. 

A gond csak az, hogy fennáll a Kessler-szindórma, miszerint az alacsony Föld körüli pályán keringő, egymással összeütköző szemétdarabok egyre több űrszemetet termelnek. A cél tehát mindenképp az lenne, hogy az eszközök számát, ahogy csak lehet leszorítsák.

Az űrbe telepített benzinkutak jelenthetik a megoldás?

Az űrszemét csökkentésére a lehető legjobb mód, ha minél hosszabb ideig működőképes állapotban tartják a műholdakat. Ennek fényében egy olyan hálózat kiépítése szükséges, amely a műholdak újratankolását lehetővé teszi, hogy azok hosszabb ideig maradhassanak üzemképesek.

Az innováció már bizonyított! 

Az Orbit Fab San Franciscó-i startup megtette az első lépéseket a probléma kezelésére. Első termékük a RAFTI (Rapidly Attachable Fluid Transfer Interface) lényegében egy univerzális benzinkút, csak épp a műholdak számára. 

A RAFTI többféle hajtóanyaggal képes újratölteni a műholdakat, legyen szó folyékony hidrogénről, nitrogénről, héliumról, vízről vagy alkoholról.

A rendszer 2021 nyarán repülő képesnek lett nyilvánítva, miután a SpaceX egy Falcon 9 rakétája a Tanker-001 Tenzing töltőállomás részeként feljuttatta a világűrbe.

A Tanker-001 Tenzing nevű eszköz tehát a világ első, űrbe telepített „benzinkútja”. Bár ez eléggé futurisztikusnak tűnik, tudni kell, hogy ez mára a jelen, így ha úgy adódik, az űrben is bátran be lehet térni egy „benzinkútra”.

Érdekel a szolgáltatás!

Kérjük bővebb tájékoztatáshoz töltse ki az alábbi űrlapot!