3 fontos tudnivaló AdBlue beszerzéshez

Üzemi AdBlue tárolók

Csak az EURO 6-nak megfelelő kibocsátási normákkal rendelkező járművek kaphatnak típusengedélyt az Európai Unióban 2014. szeptember óta. Az új értékek teljesítéséhez az SCR (szelektív katalitikus redukció) folyamat szükséges, amely során az AdBlue az SCR katalizátorba injektálva vízzé, levegővé és nitrogénné alakítja a kipufogó gázok ártalmas nitrogén-oxidjait.

Az AdBlue pozitív környezeti hatásai:

  • A nitrogén-oxidokat (NO) legalább 60%-kal csökkenti (az Euro 3 osztályhoz képest)
  • A részecskeszámot legalább 80%-kal csökkenti (az Euro 4 osztályhoz viszonyítva)
  • A CO2 csökkenés akár 7% is lehet
  • Az AdBlue összetevője karbamid és víz
  • Környezetbarát

A közepes és a nagyméretű dízelmotorok az Euro 6-ban meghatározott határértékeket csak AdBlue használattal tudják teljesíteni. Lassan minden gyártó, de az Audi, a BMW, a Mercedes, az Opel, a Volkswagen is már alkalmazza az AdBlue adalék tartály beszerelését a dízel járművekbe.

Az AdBlue folyadék külön betöltőnyíláson és külön tartályon keresztül jut a kipufogó gázhoz, ahol vízgőzzé és ártalmatlan nitrogénné formálja a káros nitrogén-oxidot. Az adalék kipufogógázba fecskendezéséből a sofőr gyakorlatilag semmit nem észlel,se erősebb, se gyengébb, se gazdaságosabb nem lesz tőle a motor, de biztosan környezetbarát és a határértékeknek megfelelő lesz a kibocsátás. Az AdBlue-s autót onnan lehet felismerni, hogy nem marad kipufogó bűz utána.

Az AdBlue kimondottan az SCR (szelektív katalitikus redukció) rendszerrel működő járművekhez fejlesztett adalékanyag. A rendszer a szükséges mennyiségű AdBlue-t a kipufogó rendszerbe juttatja, ahol hő hatására (250 C° felett) ammónia szabadul fel belőle. Az ammónia reakcióba lép a kipufogó gáz nitrogén-oxidjaival és azt ártalmatlan nitrogénné és vízzé alakítja.

Bármely szennyeződés tönkreteheti az SCR rendszert!

Fontos, hogy az AdBlue zárt rendszerben, kizárólag az AUS32 szabályzatnak megfelelő módon kerüljön a szállítótól a felhasználóhoz. Az AUS32 azokat a szigorú előírásokat tartalmazza, amik az anyag tárolására, szállítására, raktározására és eltarthatósági előírásaira vonatkoznak. Mivel az SCR rendszer rendkívül érzékeny a szennyeződésekre, így akár a legkisebb mennyiségben bevitt idegen anyag is jelentősen csökkentheti a hatékonyságot. Ennek következtében a jármű nem fogja teljesíteni a környezetvédelmi normákat, ami Európa számos országában súlyos büntetéseket von maga után. Ha nem eredeti, vagy szennyezett AdBlue adalék kerül az autóba, az súlyosan károsíthatja az SCR rendszer alkatrészeit, köztük a katalizátort is.

Vagyis az AUS32 betartása a felhasználó érdekeit védi, mert ezzel garantálható, hogy a gyártástól a felhasználásig nem kerül szennyeződés az adalékanyagba, ami így nem veszélyeztetheti az igen érzékeny SCR rendszert és alkatrészeit.

Szigorú gyártási és szállítási előírások

Az AdBlue adalékanyagot kizárólag az erre alkalmas, nagy tisztaságú karbamidból és ioncserélt vízből lehet előállítani. A kereskedelmi forgalomban beszerezhető karbamid AdBlue gyártására nem alkalmas. Magyarországon jelenleg nem gyártanak AdBlue adalékanyagot, azt jellemzően speciális tartályautóval szállítják be külföldről. A szállításnak is szigorú feltételrendszere van. A biztonsági adatlap, amellyel a szállítónak rendelkeznie kell nem elégséges minőségbiztosítási szempontból. Minden egyes keverés után akkreditált laborban vizsgálják a megfelelőséget, amelyet a szállítónak az erről készült jegyzőkönyvvel kell tudni igazolnia.

Az AdBlue-forgalmazó Multicore Kft. a kezdetektől fogva a szigorú előírásokat betartva szállítja az adalékanyagot megrendelői számára. A gyártástól a felhasználásig un. zárt rendszerben szállít a Multicore Kft. annak érdekében, hogy maximálisan kiküszöbölje a szennyeződés lehetőségét és az ebből adódó károsodást. A Multicore Kft. akkreditált, kifejezetten az AdBlue szállításához épített és kizárólag erre a célra használt eszközparkkal dolgozik. A tartályautók alkalmasságát folyamatosan vizsgálják.

Mire figyeljen a vevő kiszállítás során?

Ha a szállításnál az alábbi három pont közül valamelyik elmarad, vagy nem maradéktalanul teljesül, a vevő nem lehet biztos abban, hogy megfelelő minőségű adalékanyag kerül tárolójába.

  1. Plombával védett tartály: Feltöltés után a gyár leplombálja a szállító autó tartályának nyílásait, így nem lehet mást beletölteni. Ilyen plombák hiányában már a gyár kapujában visszafordítanák az AdBlue-t szállító tartályautót.
  2. Hitelesített átfolyás mérő: A tartályautó a feltöltés után elszállítja a kívánt mennyiséget a partnerhez. Az igény szerinti mennyiséget, egy speciális, hitelesített átfolyás mérővel rendelkező lefejtő rendszerrel fejti le az AdBlue tárolására használható berendezésekbe.
  3. Cseppmentes, zárt rendszer: A tároló feltöltése tökéletesen cseppmentes, teljesen zárt csatlakozón keresztül történik, így nemcsak tiszta marad az adalék, de a földre sem csepeg az egyébként nagymértékben maró, rozsdásodást okozó folyadék.

A nagy teljesítményű szivattyúnak köszönhetően, egy átlagos lefejtés előkészületekkel és papírmunkával együtt is maximum 15-20 percet vesz igénybe.

A felhasználó minden esetben figyeljen a fenti feltételek teljesülésére. Ha valaki nem ilyen rendszerben szállít, tehát például átfejti az adalékot, nem teljesíti az ide vonatkozó előírásokat, akkor a folyadék már nem tekinthető AdBlue-nak!  Ebben az esetben a vevő nem élhet reklamációval, ha az SCR katalizátora károsodik a rossz minőségű vagy szennyezett adalékanyag használata miatt.

Üzemi és közforgalmi kutak AdBlue tárolója

A nagy tehergépjárműveknél és kamionoknál érdemes a költségeket az AdBlue adalékanyag tárolásával csökkenteni. Ez esetben a tároló tankolása tartályautóval kell, hogy történjen. A nagy mennyiségű kiszállítás az AdBlue adalék árát jelentősen csökkenti, így gyorsan megtérül a ráfordított összeg. Az üzemi AdBlue tartály használata jelentős megtakarítást eredményez a flottaköltségek tekintetében. A ritkább rendelésnek és szállításnak köszönhetően csökkenthető az ügyintézésre fordított idő is.

Közforgalmi kutaknál az AdBlue tároló telepítésekor a megtakarítás nem közvetlenül a felhasználói, hanem a kereskedői oldalon jelentkezik. Lehetőséget biztosít, hogy a benzinkút versenyképességét növelve kedvezőbb fogyasztói árat kínáljon vásárlóinak, növelve ezzel állandó vevőkörét.

Akár magán, akár közforgalmi üzemanyag állomással rendelkezik a Multicore Kft. egyedi megoldásokat kínál, a teljes körű benzinkút technikai eszközök telepítésétől a kiegészítő termékek szállításáig és beépítéséig. Egyedi megoldásainknak köszönhetően szinte nincs olyan üzemanyagtöltő állomás, melyre ne tudnánk megfelelő AdBlue tároló rendszert telepíteni. Forduljon kollégáinkhoz bizalommal!

Érdekel a szolgáltatás!

Kérjük bővebb tájékoztatáshoz töltse ki az alábbi űrlapot!