A 2030-as évtized közepén tetőzhet a globális olajkereslet

Úgy tűnik, hiába a zöld energia egyre nagyobb térnyerése, az olaj továbbra is a világ egyik vezető energiaforrása marad az elkövetkezendő évtizedekben is. Befolyásolja ugyan az elektromos autók terjedése a keresletet, de ez még csak elenyésző mértékű és igen lassú ütemben haladó tendencia.

A világ legnagyobb független árupiaci kereskedője, a Vitol szerint a következő mintegy másfél évtizedben tovább erősödhet a világ olajkereslete. A növekedés az elektromos járművek terjedése mellett is folytatódik, habár már érezhetők ennek hatásai. A zöld energiát hasznosító fejlesztések elterjedése azonban még évtizedekig eltarthat, hiszen a fogyasztók jellemzően akkor vesznek új eszközöket, ha a régieket kivonják. Ezért a környezetbarát járművek esetében az olajkeresletre gyakorolt hatás nagyjából 15 évet várat magára, ami egy autó átlagos élettartama. Az EIA (Energy Information Administration) is azt tartja valószínűnek, hogy az olaj iránti kereslet a közeljövőben globálisan tovább fog növekedni.

A közlekedési szektor a legnagyobb olaj felhasználó

A világ elsődleges olajkeresletének több mint fele koncentrálódik a közlekedési szektorban az EIA  tanulmánya alapján. 2030-ra a jelenlegi 94%-os részesedés mindössze 89%-ra esik csak vissza a közlekedés tekintetében az előrejelzés szerint. A közlekedési szektor az olajfelhasználás több mint felét tesz ki, és az arány csak nőni fog, hiszen a személyautók száma a 2035-re közel megduplázódik és a teherszállítás iránti igény is egyre növekedni látszik az EIA adatai alapján.

Az EIA és a világméretű, Vitol kereskedő vállalat várakozásai nagyjából egybevágnak az olajipar többi kulcsszereplőjének előrejelzéseivel. A BP februárban ismertetett, 2040-ig szóló prognózisa szerint az alapesetinek tartható forgatókönyv alapján a következő években a kereslet kis mértékben tovább emelkedik, egészen a 2030-as évtized közepéig, ami után lassú ereszkedés várható.

A zöld energia még nem képes az ipart hajtani

A Vitol szerint a zöldenergia iránti igény egyértelmű erősödése ellenére ma még nem látni, hogyan lehetne megvalósítani az átállást minden szektorban rövid és középtávon, anélkül, hogy a világ nagy részén ne fékezné meg a gazdasági növekedést. A társaság mindazonáltal maga is további befektetéseket tervez európai megújuló energia eszközökbe, elsősorban a nagyméretű szélenergia-termelés területén.

Használja saját üzemanyagát!

Az olaj iránti keresletnövekedés és az ebből fakadó folyamatos áremelkedés minden olyan vállalkozásra jelentős hatást gyakorol, aminek szállítással kapcsolatos kiadásai vannak, saját flottát üzemeltet vagy nagy munkagépekkel dolgozik. Csökkentse az árfolyam ingadozások miatti függőségét, telepítsen saját üzemanyagtöltő állomást!

Bízza magát a Multicore Kft. 25 éves tapasztalatára, ha teljes körű, magas minőségű szolgáltatást szeretne kapni, kollégáink állnak rendelkezésére!

Érdekel a szolgáltatás!

Kérjük bővebb tájékoztatáshoz töltse ki az alábbi űrlapot!