A járművek hatása a turizmusra

Ha visszatekintünk a múltba, akkor azt láthatjuk, hogy az emberek mindig is utaztak, habár az okok változtak. A történelem során az utazás fontos része volt a kereskedelemnek, majd az emberek elkezdtek azért utazni, hogy kikapcsolódjanak, megismerjenek új helyeket és kultúrákat. A turizmus, a kereskedelem, az infrastruktúra és a motorizáció fejlődésének szálai szorosan összefonódnak. 

Kezdetleges járművek

A fejlődés első fordulópontja akkor következett be, amikor feltalálták az első közlekedési eszközöket, a csónakot, szánt és a kerekes kocsit. A kerekes kocsi és ezzel összefüggésben az állatok felszerszámozása hatalmas mérföldkő volt. A korai turizmus fő irányai a kereskedelem és a zarándoklatok voltak.

Az első gőzvonatok és gőzhajók

A 18. század vége felé kibontakozott ipari forradalom hatalmas változásokat hozott. James Watt 1778-ban felfedezte a gőzgépet. Ezt követte a gőzhajó és a gőzmozdony. A gyorsan népszerűvé vált vonatkirándulások fő közönsége a városi lakosság volt. Fellendültek a családi utazások, az üdülőhelyeken a klasszikus szolgáltatások mellett jelentős szórakoztatóipar is kifejlődött. Majd megjelent a mélytengeri gőzhajózás is. A P&O 1838-ban vezette be első menetrendszerű járatát a Távol-Keletre, amelyet a Cunard észak-amerikai járatainak megnyitása követett 1840-ben. Thomas Cook 1866-ban szervezte meg az első hajóutat az Egyesült Államokba a brit turisták számára.

A vasút virágkora egy teljes évszázadon keresztül tartott, azonban a személyautó, majd az autóbusz elterjedése megszüntette monopóliumát.

A motorizáció kezdete

A 19. század végére megszülettek azok a járművek, amelyeknek meghatározták a 20. század turizmusát. Nikolaus August Otto 1876-ban feltalálta a robbanómotort és Benz 1885-ben megalkotta a gépkocsit. Ez a személyes utazások nagymértékű fellendüléséhez vezetett, ami a motelek és kempingek, elterjedését segítette elő. 

Az autós turizmussal párhuzamosan a közlekedési ágazat is illeszkedni kezdett a személygépkocsik kiszolgálásához. Kompok, autós vonatok, és egy új szállásforma is megjelent, az autós motelek. A személyi közúti közlekedés jó hatással volt a közös családi programok szervezésére, teret nyertek a szervízhálózatok, gyorsbüfék, autóklubok, különféle tematikus parkok és információs irodák és természetesen a benzinkutak.

Megjelennek a repülőgépek

A Wright fivérek 1903-ban hozták létre a repülőgépet, amely a 20. század közepére, a gépkocsihoz hasonlóan a turizmus egyik fő közlekedési eszköze lett. Előbb a propelleres gépek jelentek meg, majd a lökhajtásos gépekkel egyre fokozódott a sebesség és a kényelem, amit ez az utazási forma nyújtani tud. A charter járatok elterjedése a tömegturizmus kialakulásának egyik fő hajtóereje volt. A turizmus és a légi közlekedés elválaszthatatlanok egymástól. Érdekes példa erre Nepál vagy Saint Lucia esete, mindkét ország kormányában található ugyanis úgynevezett „Turizmus és Légügyi Minisztérium”, bizonyítva, hogy ezen országokban mennyire összefonódott a két ágazat.

Napjainkra a tömegturizmus, a közúti közlekedés többszintes autópályáin, több km hosszúságú hídjain, alagutakon keresztül bonyolódik. Legyőzi a lakóhely, valamint a kiválasztott desztináció közötti távolságot és első helyre kerül a világ turistaforgalmát segítő eszközrendszerben.

Forrás:

Pécsi Tudományegyetem – Turizmus és közlekedés

Vezető szerző: Veres Lajos Szerkesztők: Abonyiné Palotás Jolán, Csapó János, Darabos Ferenc, Huszti Zsolt, Lampertné Akócsi Ildikó, Raffay Zoltán, Talabos István, Veres Lajos

Érdekel a szolgáltatás!

Kérjük bővebb tájékoztatáshoz töltse ki az alábbi űrlapot!