Fontos változás a hazai benzinkutakon! Készüljön fel időben!

üzemanyag

Szeptember végétől minden töltőállomáson kötelező feltüntetni, hogy az árusított üzemanyagfajtákból mennyibe kerül 100 kilométernyi út megtétele – derül ki az innovációért és technológiáért felelős miniszter Magyar Közlönyben megjelent rendeletéből.

Az előírás szerint az üzemanyag-költségek effajta összehasonlításának kiszámításához egy fiktív autó fogyasztását, illetve a NAV által megadott üzemanyag árakat kell alapul venni.

Azt, hogy a 100 kilométernyi út megtétele a különféle üzemanyagfajtákkal pontosan mennyibe kerül, a kútoszlopoknál, esetlegesen a kereskedelmi egység területén kell feltüntetni. Az átlagos fogyasztást negyedévenként kell aktualizálni. Nagy könnyebbséget jelent, hogy nem szükséges minden alkalommal újraszámolni, amikor változik a hajtóanyag ára.

A 100 kilométerre jutó üzemanyagköltség kiszámításához a fajlagos fogyasztást kell megszorozni az adott üzemanyag egységárával.

A rendelet szerint a fajlagos fogyasztás a különféle üzemanyagok esetében:

  • autógáz (LPG): 8,10 l/100 km;
  • benzin: 6,33 l/100 km;
  • dízelgázolaj: 5,06 l/100 km;
  • elektromos áram: 17,13 kWh/100 km.

Ezeket az értékeket kell megszorozni a NAV által közölt hajtóanyag költségekkel, pontosabban a havonta közölt árakat kell negyedévenként átlagolni.

A rendelet szeptember utolsó napján lép hatályba.

Tegyen eleget az előírásoknak, tűntesse fel időben az árakat töltőállomásán!

Érdekel a szolgáltatás!

Kérjük bővebb tájékoztatáshoz töltse ki az alábbi űrlapot!