Hihetetlen! Ilyen automaták voltak a ‘70-es években

Bár az automatákat sokan a modern kor vívmányainak tekintik, azok közel sem olyan új keletű szerzemények, mint gondolnánk. Hazánkban a hetvenes évek elején már megjelentek az Utasellátó vállalat közkedvelt automatái. Az előre csomagolt élelmiszereket, cigarettát és hideg-meleg italokat kibocsátó automatákat elsősorban a pályaudvarokon, a fővárosi aluljárókban és a metróállomások közelében helyezték el. 

A Batthyány téri aluljáróban például ilyen automata sor állt 1973-ban. 

Forrás: Fortepan / Bauer Sándor

De a Balaton környékén sem volt hiány az automatákból. 1971-ben összesen 66 készüléket állítottak fel a Balaton körül, nagyrészt a frekventált helyeken és a kempingek közvetlen közelében. Az alábbi kép a balatonfüredi kikötőben készült ‘71-ben. 

Forrás: Fortepan / Bauer Sándor

A készülékekben található élelmiszerek és italok átlagára akkor 2-4 forint körül mozgott, és a szezonban olyan népszerűvé váltak, hogy egy automatasor napi 4-6000 forint forgalmat bonyolított le – írta meg a noizz.hu.

Forrás: Fortepan / Bauer Sándor

Az automaták bár nagyon népszerűek voltak, a termékek olykor hagytak némi kívánnivalót maguk után. 

„Emlékszem, akkoriban én is gyakran ettem a kemény szalámis zsemléből, amit az automatából lehetett vásárolni. Egyszer egy öreg piaci kofa asszony is vett egy szalámis zsemlét. Jó nagyot beleharapott, a műfogsora persze beleszorult szegénynek a zsemlébe… A néni dühös lett, fogta a szalámis zsemlét és beledobta mérgében a szemetes kukába, majd így szólt: „Nesze!… akkor edd magad!”…” – idézte a noizz.hu az egyik facebook-felhasználót.

Forrás: Fortepan / Bauer Sándor

És melyek a mai kor legjobb automatái?

Nem vitás, mi kissé elfogultak vagyunk, de valóban úgy gondoljuk, hogy a lehető legjobbak ma a tankolóautomaták. 

A legfejlettebb fizetési rendszerünk, a Crypto VGA Tokheim forradalmi érintőképernyőjével gyors és egyszetű fizetést tesz lehetővé. A Crypto VGA hihetetlenül biztonságos tranzakciós megoldás a legújabb PCI-jóváhagyásokkal és csalásellenes megoldásokkal.

Ahogy a ‘70-es években az Utasellátó automatái voltak a legjobbak, úgy ma a csúcs a tankolóautomaták között lelhető fel. 

Önnek milyen automata a kedvence? 

Kiemelt kép forrása: Fortepan / Bauer Sándor

Érdekel a szolgáltatás!

Kérjük bővebb tájékoztatáshoz töltse ki az alábbi űrlapot!