Krónikus üzemanyaghiány – mikor javulhat a helyzet?

üzemanyaghiány

A kisbenzinkutak immár hosszú hónapok óta csak sínylődnek: árstop, veszteséges üzemelés, reménytelennek tűnő küzdelem a fennmaradásért. És ha mindez még nem lett volna elég, itt a krónikus üzemanyaghiány problémája is, ami szintén jelentős akadályt gördített a benzinkutak elé. 

Az üzemanyaghiányban az összes töltőállomás érintett, a legrosszabb helyzetben azonban a független benzinkutak vannak. Náluk rendszerint már szerdán vagy csütörtökön elfogy a heti kvóta. Ennek a legfőbb oka, hogy a kis kutak csökkentett üzemanyag mennyiséghez jutnak hozzá, a gázolajnak az 50, míg a benzinnek csupán a 35 százalékát kapják meg – mondta Bujdos Eszter, a holtankoljak.hu ügyvezetője, számolt be róla az Index

A szakember arról is beszélt, hogy a nyári időszak, főként az augusztus volt kritikus az üzemanyag-ellátás tekintetében, de a mezőgazdasági munkálatok miatt szeptemberben is nagy keresletre lehet számítani. 

Mikorra rendeződhet az üzemanyag-ellátás?

A Mol karbantartási munkálatai várhatóan októberben befejeződnek, illetve ekkorra indulhat újra a finomítás az OMV-nél is. Novembernél előbb azonban nem számíthatunk az üzemanyag-ellátás normalizálódására –  fogalmazott Bujdos Eszter. 

Mi áll az üzemanyaghiány hátterében? 

Egész Európa üzemanyaghiánnyal küzd. Már a bőrünkön is érezhetjük, hogy az európai országok szakítanak az oroszokkal, és alternatív forrásokra állnak át –  nyilatkozta a holtankoljak.hu ügyvezetője. 

Az üzemanyag behozatalát természetesen a hatósági árak is megnehezítik, hiszen értelemszerűen a finomítók szívesebben adnak el üzemanyagot olyan országoknak, ahol nem veszteséges az értékesítés, tehát nincs hatósági ár. 

Mit tehetnek a benzinkút tulajdonosok?

Az üzemanyag-ellátási problémák megszűnésében csak reménykedni lehet, ám az ársapka hatásait, a veszteségeket igenis lehet minimalizálni! 

Bár egyre szűkebb az a kör, akik 480 forintért vásárolhatnak üzemanyagot, ez a szabályozás kétségkívül még mindig jelentős nehézséget okoz a benzinkutak számára. A kisebb kutak egy jelentős része továbbra is nehezen tudja fedezni a fenntartási-, üzemeltetési és bérköltségeiket. 

Ahhoz, hogy a kisbenzinkutak túléljék a végtelennek tűnő árstopot, nincs más választásuk, változtatniuk kell működésükön, modellt kell, hogy váltsanak. Olyan üzemelésre kell átállniuk, amely keretében jelentős költségcsökkentés érhető el. Ehhez a legrövidebb út az automatizálás és a kút függetlenítése által vezet. 

A modellváltásban nagy segítséget tud nyújtani az App&Tank, amely akár beruházásmentes konstrukcióban is elérhető. Mert az App&Tank nemcsak egy tankolóautomata, hanem a jövő üzleti modellje. 

Tudjon meg többet az App&Tank-ról! →

Érdekel a szolgáltatás!

Kérjük bővebb tájékoztatáshoz töltse ki az alábbi űrlapot!