Terjednek az elektromos autók – milyen hatással lesz ez a benzinkutakra?

Az elektromos autók jövőjét illetően többféle előrejelzéssel találkozhatunk. Jelenleg a teljes autópark csupán néhány százaléka tisztán elektromos vagy hibrid. Egyes előrejelzések szerint azonban az évszázad közepére már ötből négy autó árammal működő lesz.

De természetesen ezt jelenleg biztosra nem tudhatjuk, térjünk vissza erre inkább 2050-ben.

Egy azonban kétségbevonhatatlan: az elektromos autók és töltőhelyeik szaporodása veszélyeztetik a hagyományos benzinkutak létjogosultságát.

A töltőállomások átalakulása várható

Megfigyelhető, hogy anagy benzinkutak többsége már elkezdte átalakítani töltőállomásait. Európában egyre több kútnál tűnnek fel elektromos töltőpontok.

Magyarországon is akad már olyan benzinkút, ahol árammal és hagyományos üzemanyaggal is fel lehet tölteni a járműveket.  Egyelőre azonban hazánkban még a gázolaj és a benzin hódít. 

Az elektromos autók még nincsenek többségben

A szakemberek a dízelmotorok környezetbarát változatát a hidrogénben látják. Így a jövő töltőállomásán a nagyobb haszonjárművek feltehetőleg hidrogéntöltő oszlopoknál tankolhatnak majd.

A nagy olajcégek a kereslet további növekedésével számolnak

Európában az utóbbi években rendkívül nagy hangsúlyt fektettek a káros anyagok kibocsátásának csökkentésére, azonban egyes területeken, például Indiában, Afrikában vagy Kínában ennek nem tulajdonítanak ekkora jelentőséget. A világ ezen pontjain a motorizáció felfutóban van.  

Ennek fényében teljesen érthető, hogy az olajcégek a kereslet növekedésére várnak. Persze azzal is kalkulálni kell, hogy a fogyasztás egyszer eléri a csúcsát. Abban azonban közel sincs egyetértés, hogy ez mikorra várható. Sokan 2040-en is túlra teszik az olajfogyasztás csúcspontját.

A benzinkutak túlélése azon múlik, hogy mennyire sikerül azokat a trendekhez, az igényekhez igazítani. Nem tudjuk megjósolni, hogy mi lesz ötven év múlva, de ha benzinkút tulajdonosként folyamatosan fejleszti kútoszlopait, korszerűsíti töltőállomását, hosszútávon is sikeres maradhat!

Az innovatív megoldásokban is a Multicore Kft.-re számíthat!

Érdekel a szolgáltatás!

Kérjük bővebb tájékoztatáshoz töltse ki az alábbi űrlapot!