Tokheim a benzinkút alapító

A Tokheim több mint egy évszázada a világ egyik vezető kútoszlop gyártója. John Tokheim az üzemanyagtöltő szabadalmának sikerességén felbuzdulva alapította meg cégét. A világméretűvé fejlődött vállalat pedig 1901 óta folyamatosan, a legmagasabb minőségben szállítja ügyfelei számára a megbízható termékeket és megoldásokat.

A benzinkutak csak Tokheim újítását követően kezdtek elterjedni az 1900-as évektől kezdődően. Nem is gondolnánk milyen macerás volt előtte benzinhez jutnia az autótulajdonosoknak.

A kezdetek

Amikor az autó még ritka közlekedési eszköznek számított, nehéz dolga volt a korai autótulajdonosoknak, ha kifogytak az üzemanyagból. Az akkor még csekély üzemanyagigényt a vegyesboltok igyekeztek kielégíteni.  Ezekben a boltokban hordókból árusították a benzint és bádogkannába mérték ki a megfelelő mennyiséget. A kannából egy szűk nyíláson keresztül kellett áttölteni a benzint az autó üzemanyagtartályába, vagyis a folyamat sok szennyeződéssel és kellemetlenséggel járt.

Közben folyamatosan nőtt az autóhasználók száma és a kényelmetlen üzemanyag töltési metódusra megoldást kellett találni. Az amerikai feltaláló, Sylvanus Bowser 1885-ben készített egy mechanikus pumpát, eredetileg a lámpaolaj adagolásának megkönnyítésére érdekében. Ennek alapján és továbbfejlesztésével 1905-ben elkészült az első, benzinnel használható változat is. Bowser egy olyan szerkezetet készített, ami egy tartályra rögzített mechanikus szivattyúból, és egy a szivattyú nyomócsövére szerelt hosszú, rugalmas csőből állt. Ezzel a benzint már közvetlenül az autó üzemanyagtartályába lehetett juttatni.

John Tokheim a benzinkutak atyja

John Tokheim volt az, aki 1901-ben szabadalmaztatta saját üzemanyag szivattyúját. A továbbfejlesztett találmány először egy üveggömbbe pumpálta fel a benzint, ahonnan egy szelep kinyitásával egy csőbe, majd a járműbe továbbította az üzemanyagot. Ezzel a megoldással a sofőr láthatta, milyen mennyiséget tankolt és ellenőrizhette az üzemanyag minőségét is.

A Tokheim olajszivattyújának találmánya népszerűségének következtében 1901-ben alapította meg a Tokheim Manufacturing Company-t Iowa-ban.

John Tokheim mozgalmas élete során számtalan hasznos szerkezetet alkotott. Ő ébredt tudatára elsőként az üzemanyag tárolás veszélyeinek és tervezett emiatt külső tároló rendszert. Többek között ő szabadalmaztatta az üzemanyag-szintjelzőt, és 1913-ban elkészítette el az első villanymotorral működtetett benzintöltőt, amelyhez már mérőműszer is tartozott.

1933-ban egy amerikai cég szabadalmaztatta az első mechanikus számlálót, ami nemcsak a kiadott üzemanyag mennyiségét, de annak árát is mutatta. A készülék első elektronikus változatát azonban megint csak Tokheim készítette el 1975-ben.

A Tokheim cég mára világméretűvé fejlődött és meghatározó szereplője az üzemanyagtöltő rendszerek piacának. Folyamatos innovatív, végponttól végpontig terjedő megoldásokat szállít, legyen szó üzemanyag-adagoló, egyetlen fizetési terminál, felhőalapú alkalmazás, vagy egy teljes üzemanyag-telepítési csomagról

A Tokheim ma

  • 430 millió ügyletet lebonyolít világszerte
  • 2058 tehetséges és elkötelezett alkalmazottat foglalkoztat
  • Több mint 150 forgalmazóval rendelkező hálózatot működtet
  • Végponttól végpontig terjedő termékeket és megoldásokat forgalmaz

A Tokheim kútoszlop csúcskategóriás és innovatív benzinkút technikai megoldásai a piac folyamatosan változó és megújuló követelményeire reagálnak. Innovatív megoldásaival partnereik időt-, pénzt és energiát spórolhat.

A kiterjedt nemzetközi hálózattal rendelkező vállalat egyszerű megoldásokat nyújt a bonyolult biztonságtechnikai kihívásokra is. A Tokheim magyarországi forgalmazója a MULTICORE Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., a leginnovatívabb technikai felszereltséggel várja partnereit.

Érdekel a szolgáltatás!

Kérjük bővebb tájékoztatáshoz töltse ki az alábbi űrlapot!