Új üzemanyag jelölő címkék a benzinkutakon

Az Európai Parlament és a Tanács (a 2014/94/EU Európai Uniós) irányelvben szabályozta az alternatív üzemanyag-infrastruktúra uniós szintű bevezetését. Ez az irányelv többek között előírja, hogy az új járműveken, a benzinkutak minden kútoszlopán valamint a töltőpisztolyokon olyan címkékre van szükség, amik segítségével a járművezetők pontosan ki tudják választani a járművük számára megfelelő üzemanyagot.

Nem volt egységes jelölés

Habár ez az információ jelenleg az összes gépjármű-kézikönyvben, a legtöbb üzemanyagtöltő pisztolyon és kútoszlopon megtalálható, azok megjelenítése nem volt harmonizált Európában.

Éppen ezért az irányelv előírta az új, egyedi és egységesített üzemanyag jelölő címkék bevezetését.

Ezeknek az egységes címkéknek meg kell jelenniük:

 • Az újonnan gyártott járműveken az üzemanyag tanksapka közvetlen közelében, valamint a járműtulajdonos kézikönyvében. Újabb járművek esetében már megjelenik a jármű információs központjában elérhető elektronikus kézikönyvben.
 • Az üzemanyag töltőállomás minden kútoszlopán és az üzemanyagtöltő pisztolyokon.
 • A járművekben.

 Milyen járművekre vonatkozik az előírás?

A címkéket a következő, újonnan gyártott járműveken kell feltüntetni:

 • Mopedek, motorkerékpárok, triciklik és négykerekű motorkerékpárok;
 • Személygépkocsik;
 • Könnyű haszongépjárművek;
 • Nehéz tehergépjárművek;
 • Autóbuszok.

A jogszabály viszont kizárólag a 2018. október 12. után forgalomba hozott, vagy nyilvántartásba vett új járművekre vonatkozik. A járműgyártók nem javasolják a címkék alkalmazását régebbi járművek esetén. Ilyen esetben lépjen a helyi viszonteladóval kell felvenni a kapcsolatot, hogy a tulajdonos megtudja, melyik típusú üzemanyagot használhatja a gépjárművében.  A címke az újonnan gyártott járműveken az üzemanyag tanksapka közvetlen közelében megtalálható. Az üzemanyag kompatibilitáshoz és a kapcsolódó címkékhez tartozó információk a jármű tulajdonosi kézikönyvében is szerepelnek.

Mikortól használatos az új címke a benzinkúton?

A címkéknek 2018. október 12-től egyértelmű és a fogyasztók számára jól látható módon az Európai Unió összes üzemanyagtöltő állomásán

 • benzin,
 • gázolaj,
 • hidrogén (H2),
 • sűrített földgáz (CNG),
 • cseppfolyósított földgáz (LNG)
 • és a cseppfolyósított propán-bután (LPG) forgalmazása esetén meg kell jelennie.

Mivel a fenti időpont egy úgynevezett megfelelőségi dátum, ezért a járműgyártók és a töltőállomás üzemeltetők ezeket a címkéket a megelőző átmeneti időszakban kezdték el bevezetni. Egyes járműgyártók már elvégezték a címkék felvitelét a közelmúltban bevezetett modellekre, míg mások folyamatosan térnek át a címkék használatára járműveiken.

Hol találhatóak meg a címkék a benzinkutakon?

Az új irányzatnak megfelelő, egységes címkéknek a töltőállomás kútoszlopain és a töltőpisztolyokon kell megjelenniük. A kútoszlopokon és a töltőpisztolyokon lévő címkék ugyanolyan formátumúak, mint a járműveken, és azok kézikönyveiben találhatóak, de méretük eltérő lehet. A töltőállomásokon további információk jelenhetnek meg a címkéken, a szabvány nemzeti mellékletének megfelelően, helyi nyelven.

 Mi a célja az új címkéknek?

A címke egyszerű vizuális eszköz, aminek segítségével a fogyasztók egyszerűbben tudják kiválasztani a megfelelő üzemanyagot járművük számára. A fogyasztó a járművön található címkét össze tudja vetni a töltőállomás kútoszlopainak és töltőpisztolyainak címkéjével.

Ha saját benzinkutat üzemeltet, válassz a Multicore Kft. országos, 0-24 órás szerviz szolgáltatását a folyamatos biztonságos üzemeltetés érdekében. Szakembereink készséggel állnak rendelkezésére.

Érdekel a szolgáltatás!

Kérjük bővebb tájékoztatáshoz töltse ki az alábbi űrlapot!