Végleg búcsút inthetünk a gyilkos benzinnek!

benzin

Hosszas tortúra után végre eljutottunk odáig, hogy nincs többé ólmozott benzin!

A mérgező üzemanyag – amely bizonyítottan szívbetegséget és rákot okoz – közel egy évszázadon át szennyezte a Földünket. Ma már azonban nincs olyan ország a világon, ahol a veszélyes ólmozott hajtóanyaggal töltenék fel a járműveket – számolt be a BBC az ENSZ bejelentéséről.

A ’80-as években már egyszer betiltották az ólmozott benzint!

A magas jövedelmű országok többsége már az 1980-as években beszüntette az effajta benzin használatát, azonban Algéria jelentősen lemaradt ebben a tekintetben, ugyanis a hajtóanyag náluk csak idén júliusban fogyott ki a kutakból.

Bár a leggazdagabb országok már a hetvenes években fokozatosan elkezdték beszüntetni a káros benzint, a kétezres évek elején még mindig 86 országban használták. Az elmúlt években már csak Irakban, Jemenben és Algériában volt forgalomban a veszélyes anyag.

Magyarországon 1999 óta nem szerezhető be az ólmozott benzin.

benzin
Budapest, VIII. kerület, Baross tér, 1983 (forrás: fortepan.hu)

Miért kezdtek ólmot keverni a benzinhez?

Az 1920-as évek ötlete volt, hogy ólmot adagoljanak a benzinhez, méghozzá abból a célból, hogy ezáltal a motorok teljesítményét javítsák.

A találmány bár a hatékonyságot valóban növelte, hamar, 1924-ben bebizonyosodott, hogy többet árt, mint használ. Az ólommérgezés miatt egy olajfinomítóban öt munkás meghalt, több tucatnyi ott dolgozó pedig kórházba került. Ennek ellenére az új, jobb teljesítményt ígérő üzemanyag hihetetlen tempóban kezdett terjedni, a hetvenes évekig világszinten forgalmazták.

Az ólmozott benzin a talajba, a levegőbe és a vízbe kerülve szív- és rákbetegséghez, illetve sztrókhoz is hozzájárult. Úgy néz ki, hogy az üzemanyag beszüntetésével immár mindezektől sikerült megszabadulnunk.

A világ benzinkútjai egy lépést ismét tettek a környezetvédelem irányába!

Érdekel a szolgáltatás!

Kérjük bővebb tájékoztatáshoz töltse ki az alábbi űrlapot!