Nagy bajba kerülhetnek a töltőállomások, ha marad a benzinárplafon

benzinárplafon

Az idei évben akár 700 forintig is felmehet egy liter benzin ára, ha kivezetik az árbefagyasztást – számolt be róla az RTL, szakértőkre hivatkozva. A kormány február közepéig maximalizálta az üzemanyagárakat, az esetleges meghosszabbításról – amely komoly veszteségeket okozhat a töltőállomások számára – még nem döntöttek. 

Míg korábban arról számoltunk be, hogy a november 15-én három hónapra 480 forinton maximalizált üzemanyagár meghosszabbítása feleslegessé válik, a jelenlegi helyzet már egészen más képet fest. 

Bár az nem vitás, hogy az utóbbi időben a nemzetközi piacon valóban csökkent a kőolaj ára, így magától is 480 forint alá süllyedtek az üzemanyagárak. Jelenleg a benzin literenkénti átlagára 477, a gázolajé pedig 479 forint. 

benzinárplafon

Az előrejelzések szerint ez csak a vihar előtti csend!

A szakértők szerint 2022-ben a hordónkénti 150 dolláros rekordár sem zárható ki, ami hazai viszonylatban megközelítőleg 700 forintos üzemanyagárat jelentene. A világpiacon a kereslet folyamatosan csak fokozódik, így január második hetére már hat százalékot ugrott az olaj ára. 

Az előrejelzések szerint néhány héten belül minden benzinkút kénytelen lesz visszavezetni a hatósági ármaximumot. 

A februári kormányzati döntésen sok múlik!

Amennyiben a kormány úgy dönt, hogy meghosszabbítják a benzinárplafont, a töltőállomások komoly veszteségek mellett kellene, hogy üzemeljenek, viszont az autósok megúsznák a horribilis tankolási költségeket. Ha pedig feloldják a hatósági rendelkezést, úgy a kútüzemeltetők követni tudnák a növekvő világpiaci árakat, viszont a magas költségek miatt, az autózás igazi luxuscikké válna. 

Kíváncsian várjuk a kormány döntését…

Érdekel a szolgáltatás!

Kérjük bővebb tájékoztatáshoz töltse ki az alábbi űrlapot!