Átrendeződni látszik az olajpiac

Átrendeződni látszik az olajpiac

Oroszország tavalyi olajtermelése 1,6 százalékkal, gáztermelése pedig csaknem 5 százalékkal nőtt a megelőző évhez képest írja a portfolio.hu. Az orosz olajtermelés 1,6 százalékkal, 555,84 millió tonnára emelkedett 2017-ben a megelőző évhez képest, ami a legtöbb a Szovjetunió összeomlása óta. A legnagyobb olajtermelők közül a Rosznyefty 2,6 százalékkal, 216,3 millió tonnára, a Lukoil 0,2 százalékkal, 82,4 millió tonnára, a Szurgutnyeftyegaz 0,6 százalékkal, 60,9 millió tonnára, a Gazprom Nyefty pedig 0,1 százalékkal, 60,2 millió tonnára növelte tavalyi termelését a megelőző évhez viszonyítva a hivatalos adatok szerint.

Miközben az orosz olajtermelés rég látott magasságokba emelkedett, a világ másik két vezető olajtermelője, Szaúd-Arábia és Oroszország termelése is rekordokat dönt, ezek a hírek pedig az olajárak 2018 októberében kezdődött zuhanásában is főszerepet játszottak. A szaudi termelés napi 11-11,3 millió hordóra nőtt novemberben az OPEC és a Reuters adatai szerint, míg az Egyesült Államok olajtermelése új történelmi csúcsra, napi 11,537 millió hordóra emelkedett októberben.

Mélypontra zuhanhat a legnagyobb nyugat-európai ország termelése

Európában eközben harmincéves mélypontra csökkenhet idén a norvég olajtermelés, miután a tavalyi termelési volumen is elmaradt az eredeti várakozástól. Norvégiának, Nyugat-Európa legnagyobb olajtermelőjének már tavaly is csökkent a kitermelése 86,2 millió köbméterre (542 millió hordó) a 2017. évi 90,2 millió köbméterről. A norvég kormányzati olajipari ügynökség (NPD) legújabb előrejelzése szerint az idei norvég olajtermelés 82,2 millió köbméter lesz a korábban becsült 87,2 millió köbméter helyett.

A termelés tavalyi és várhatóan idei csökkenésében egyebek között az játszik szerepet, hogy késedelmet szenved több olajkút termelésbe állítása és gondok merültek fel már működő olajkutak kapcsán is.

Csökkentse árfolyam kitettségét!

Az olajkitermelés volumene és az ebből fakadó folyamatos áringadozás minden olyan vállalkozásra jelentős hatást gyakorol, aminek szállítással kapcsolatos kiadásai vannak, saját flottát üzemeltet vagy nagy munkagépekkel dolgozik. Csökkentse az árfolyam ingadozások miatti függőségét, telepítsen saját üzemanyagtöltő állomást!

Bízza magát a Multicore Kft. 25 éves tapasztalatára, ha teljes körű, magas minőségű szolgáltatást szeretne kapni.

 

Érdekel a szolgáltatás!

Kérjük bővebb tájékoztatáshoz töltse ki az alábbi űrlapot!