Egy magyar tervező a Ford történetében

Galamb József neve szorosan összefügg a márka történetével, már egészen a kezdetek kezdetétől. Cikkünkben bemutatjuk, hogyan is kap szerepet a Ford történelmében egy magyar tervező.

Joggal mondhatjuk, hogy Galamb József beírta magát a Ford történelmébe, hiszen részt vett többek közt a Ford T-Modell sorozatgyártásának megszervezésében is, de a Ford máig használt, világszerte ismert márkajelét is ő rajzolta meg.

Galamb József magyar mérnök, konstruktőr, a Ford Motor Company tervezője, a Ford T-modell egyik megalkotója.

1905-ben kezdett el dolgozni a Ford Motor Company-nál, mint műszaki rajzoló. Először a Ford N-modell hűtőrendszerét tervezte át, majd hamarosan a gyár főkonstruktőre lett. Ő volt a tervezők egyike, aki megalkotta a híres Ford T-modell alkatrészeinek tervét és részt vett a a sorozatgyártásának előkészítésében. Ezzel történelmet írt, hiszen ez volt az első sorozatgyártásban készült autó, ami így a gyártási költségek jelentős csökkentésével széles körben elérhetővé vált az emberek számára. Munkái során mindig is jelentős műszaki újításokat alkalmazott, és nem volt ez másképp a Ford T-modell tervezésében kapott szerepekor sem. Az ő találmánya volt a bolygóműves sebességváltó és a levehető hengerfejű motor is, amit ennél a modellnél alkalmaztak először.

Pályája gyorsan ívelt felfelé, a főkonstruktőri beosztás után, később főmérnök és igazgató lett.

Mindeközben többször is hazalátogatott Makóra, és az itthon maradt testvéreivel alapított egy Ford márkakereskedést és szervízt is. Az épület a mai napig létezik, sőt az eredeti felirat is megmaradt, de még egy emléktábla is jelöli.

Az egész márkakereskedés a Fordson-traktor ötletével kezdődött, ami az első sorozatgyártású mezőgazdasági jármű volt.  Elsősorban nők részére készült, hogy ők is dolgozhassanak a földeken, amíg a férjeik a fronton szolgálnak. 1915-ben, Farkas Jenővel elkészítette a Fordson-traktort. Az első  modellekből többet Makóra küldött testvéreinek, akik nemcsak dolgoztak vele, de az említett márkakereskedésen keresztül tovább is értékesítették őket. A családi vállalkozás autókat, traktorokat, alkatrészeket forgalmazott, amik Fiumén keresztül érkeztek Makóra.

Érdekel a szolgáltatás!

Kérjük bővebb tájékoztatáshoz töltse ki az alábbi űrlapot!