A tankolóautomaták múltja és jövője

Cikkünkben bemutatjuk, hova nyúlnak vissza a tankolóautomaták gyökerei, és milyen szenzációs lehetőségeket kínálnak ma a piacon elérhető automaták.

 

Akár a tankolóautomaták ősének is tekinthető éjszakai tankbox az 50-es évek egyik újdonsága volt. A szerkezet úgy működött, hogy az előre megvásárolt kulcs egy trezort nyitott, amiben egy 5 literes kanna állt, benne a benzinnel.

 

Az első valódi tankolóautomaták gyártása hazánkban a 90-es években kezdődött.  Ekkor a tankolóautomaták úgy működtek, hogy azonosították a járművezetőket és rögzítették a kiadott üzemanyag mennyiségét a belső memóriában. A tankolóautomaták fejlődésében nagy áttörést jelentett a felhőalapú rendszerek megjelenése. Az első felhőalapú tankolóautomata 2007-ben jelent meg.  Mára már a korszerű tankolóautomaták alapfunkciója az internetes kapcsolat, a felhőalapú adattárolás és vezérlés.

 

Tankbox – Fotó: Bojár Sándor (http://fortepan.hu)

 

A modern tankolóautomaták

 

Napjainkban már a modern tankolóautomaták, fejlett informatikai rendszerüknek köszönhetően szuper megbízhatóak és rendkívül könnyen ellenőrizhetőek. Ezeknél a modern tankolóautomatáknál az emberi munka tulajdonképpen csak a felügyelés, szervizelés esetében nyilvánul meg és időben is minimális szintre csökkenthető a belefektetett energia. Minden adminisztratív folyamatot elvégeznek ezek a rendszerek, még az üzemanyag készletet is frissítik és folyamatosan figyelik, hogy éppen mennyi fogyott és mikor van szükség pótlásra. Ezeket az információkat egy központi számítógép szoftvere gyűjti, konvertálja és összegzi, anélkül, hogy egy embernek bele kellene avatkoznia. 

 

Emellett a jól ismert törzsvásárlói programok és promóciók is egyre inkább személyre szabhatóak, pl. a Quantium 510M kútoszlop család media kijelzője támogatja a shop-ban történő vásárlások növelését.

A kényelem, a könnyű kezelhetőség és a gyors ügyintézés lehetősége miatt egyre terjed a mobilos vásárlás is. A mobilos vásárlás üzleti előnye többek között az, hogy lehetővé teszi az állomáson az azonnali, kültéri fizetések lebonyolítását. Mára már több mint 750 állomáson működik általános Tokheim (MPR szoftverű) mobil fizetés alaprendszer. A rendszer egyszeri állomásonkénti licencdíj, vagy az állomásonkénti éves díj keretében működik, amely tartalmazza az állandó kapcsolat üzemeltetését és karbantartását is.

 

A nagy ütemben fejlődő technológia háttérnek köszönhetően tehát a mai tankolóautomaták mind korszerűek, és biztosítják azokat az előnyöket, amelyek megkönnyítik a személyzet munkáját, és növelhetik az eladásokat.

Érdekel a szolgáltatás!

Kérjük bővebb tájékoztatáshoz töltse ki az alábbi űrlapot!