Új címkék a benzinkutakon- a legfontosabb információk

Korábbi bejegyzésünkben részletesen körbejártuk, azt, hogy a 2014/94/EU Európai Uniós irányelv milyen okból írja elő az egységes üzemanyag jelölő címkék használatát. Nézzük, hogyan mutatnak az új, egységes üzemanyag jelölések, amelyeket az új járműveken, a benzinkutak kútoszlopain és a töltőpisztolyokon láthatunk.

Minden üzemanyag típusra, a benzinre, a dízelre, a hidrogénre, a CNG-re, az LNG-re és az LPG-re külön címkézési sablonok készültek. A benzin E5 E10 és E85 jelöléseit kör alakban helyezték el, a diesel típusú üzemanyagokat B7, B10, XTL négyzet jelöli, az üzemanyag gázokat pedig H2, CNG, LPG és LNG a gyémánt formában találjunk meg.

 

 

Hasznos információ az egységes címkéken

A címke alakja egyértelműen azonosítja az üzemanyag típusát, az alakzaton belüli betűk és számok pedig információt nyújtanak az üzemanyag maximális biokomponens tartalmáról. Ezzel egyúttal azt is rögtön megtudhatja a felhasználó, hogy az megfelel-e a jármű jelzésében használatra javasoltnak. Az alakzatokat és a benne lévő információt a lehető legegyszerűbb formában jelölik. Ezért a CEN (Európai Szabványügyi Bizottság) EN-16942 szabványa az alábbiakat köti ki a jelöléssel kapcsolatban:

Benzin megjelölése

A CEN 228 szabvány szerinti benzinekhez a kör jelölés tartozik. A benzin biotartalma a körön belüli „E”-betűvel van jelölve. Az „E” jelentése az etanol, a mögötte feltüntetett szám az etanol maximális mennyisége, amit a jármű gyártója ajánl, és ami ennek megfelelően a töltőállomás adott kútoszlopán és töltőpisztolyán is feltüntetésre került. Ennek megfelelően az E5 azt jelenti, hogy a jármű legfeljebb 5% etanolt tartalmazó benzint, míg az E10 azt, hogy a jármű legfeljebb 10% etanolt tartalmazó benzint használhat. Az „E” az etanol rövidítése, és jelentése hogy az adott benzin, a jelölt maximális mennyiségig, bio-etanolt és / vagy egyéb bio eredetű oxigén tartalmú vegyületet tartalmazhat.

Gázolaj jelölése

A CEN EN590 szabványnak megfelelő gázolaj címke alakja négyzet. Bio-tartalma a négyzetben „B”- betűvel van jelölve. A „B” a bio-dízel tartalomra utal, és a mögötte található szám azt a bio-komponens maximális mennyiséget jelzi, amit a járműben használni javasolt, és amit a töltőállomáson feltüntetettnek. A B7 tehát azt jelenti, hogy a jármű legfeljebb 7% bio-komponenst tartalmazó gázolajat, míg a B10 jelentése, hogy a jármű legfeljebb 10% bio-komponenst tartalmazó gázolajat használhat. A B rövidítés utal arra, hogy a gázolaj bio-komponenst tartalmaz zsírsav-metil-észter (FAME) és / vagy egyéb, úgynevezett fejlett megújuló biodízel-komponens formájában, addig a feltüntetett maximális százalékig, ami a hozzá tartozó ábrán jelezve van.

A négyzet jelölés használható az xtl-re is, ami egy olyan típusú paraffinos dízel üzemanyag, amelyet megújuló vagy fosszilis eredetű hulladék anyagból állítanak elő szintézissel vagy hidrogénezéssel, és aminek végterméke nagyon hasonló a hagyományos fosszilis alapú dízel gázolajhoz. Az XTL -re vonatkozó CEN szabvány az EN-15940 szabvány. Itt az XTL olyan teljesen szintetikus vagy megújuló alapú üzemanyagot jelez, amely semmilyen arányban nem tartalmaz fosszilis eredetű dízelüzemanyagot, vagy FAME-t.

Üzemanyag gázok jelölése

A gyémánt alak (rombusz) az üzemanyag gázok jele. A rombusz alakon belüli információ jelzi, hogy az adott jármű milyen gáz típusú üzemanyagot tankolhat, vagyis hidrogént (H2), sűrített földgázt (CNG), cseppfolyósított földgázt (LNG) vagy pro- pán-butánt (LPG).

Elektromos árammal működő járművek jelölése

A CEN egy hasonló szabvány létrehozásán dolgozik az elektromos autókra és azok töltőhelyeire vonatkozóan. Feltételezhető, hogy az elektromos autókra és töltőhelyeikre rövidesen egy hasonló tájékoztatás fog megjelenni.

Hol találkozhatunk ezekkel a címkékkel a gyakorlatban?

  • Az új járműveken a tanksapka fedél belső oldalán, 13mm átmérőjű matrica elhelyezése kötelező az új járműveken.
  • A jármű gépkönyvében a „jármű specifikációja” fejezet „üzemanyag információ” bekezdésben.
  • A töltőállomáson, a kútoszlopon és a töltőpisztolyon (legalább 13 mm-es átmérő a töltőpisztoly és 30 mm a kútoszlopon).
  • Márkakereskedésekben a jármű adatai között kell megjeleníteni.

35 országra kiterjedő egységes jelölés

Az új címkék mind a 28 Európai Uniós tagállamban, az EGT országokban, vagyis Izlandon, Liechtensteinben és Norvégiában), valamint Macedóniában, Szerbiában, Svájcban és Törökországban, ahol szintén alkalmazzák a CEN standardjait. Az Egyesült Királyság maga dönt arról, hogy az EU szabályait hogyan alkalmazza a Brexit után, de a gyártósorokon az új járművekre felhelyezik a címkéket, tehát az Egyesült Királyság piacára belépő járművek is rendelkezni fognak az egységes uniós jelöléssel.

Érdekel a szolgáltatás!

Kérjük bővebb tájékoztatáshoz töltse ki az alábbi űrlapot!